ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия

Официалният представител на Европейската външнополитическа служба Майя Коциянич заяви, че тази седмица ЕС ще обсъди нови санкции срещу Русия в отговор на въпрос дали проведените избори в Донецката и Луганската народни републики ще накарат Евросъюза да преосмисли ограничителните мерки срещу Русия, пише в. „Дума”. Всяка седмица се прави тяхното преразглеждане, каза още тя, цитирана от „Интерфакс“.

Изборите в двете самопровъзгласили се републики ще бъдат обсъдени на заседание на Съвета на ЕС по външни работи на 17 ноември. Въпреки това предварителен обмен на мнения по този въпрос може да се проведе по-рано на ниво постоянни представители на ЕС, каза още Коциянич.

Украинският президент Петро Порошенко нарече вота фарс, проведен под дулата на танковете и картечниците, и призова Русия да не признава резултатите. Представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун подкрепи позицията на Порошенко, като заяви, че гласуването е сериозно нарушение на Минските договорености за уреждане на конфликта.

„Вотът е незаконен и Европейският съюз няма да го признае“, категорична бе и ръководителят на външната политика на съюза Федерика Могерини. Смятам президентските и парламентарните избори в Донецката и Луганската „народна република“ за нова пречка по пътя към мира в Украйна, допълни тя.

САЩ също отхвърлиха като незаконен вотът в Югоизточна Украйна и предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна.

Русия уважава волеизявлението на жителите на Югоизточна Украйна и е готова и в бъдеще да съдейства за решаване на кризата, се казва в изявление на руското външно министерство по повод на вота в самообявилите се Донецка и Луганска народна република. Според ведомството „избраните представители са получили мандат да решават практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в региона“. „Отчитайки състоялите се избори, е крайно важно да се предприемат активни стъпки за устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в духа на Минското споразумение“, се казва още в изявлението на министерството.

Русия призова Киев да прекрати военната офанзива в Източна Украйна, като подчерта, че новоизбраните ръководители вече имат достатъчно власт да водят диалог с украинските власти. Това заяви руският заместник външен министър Григорий Карасин. „Тази работа може да бъде продуктивна само в рамките на балансиран диалог, основан на взаимното уважение, и ако Киев се откаже от военните операции и т.нар. антитерористична операция”, допълни той.

Украйна не желае мир и играе двойна игра, заяви Александър Захарченко, който беше избран за президент на самообявилата се Донецка народна република, предаде Франс прес. На пресконференция в Донецк, след като бе обявен за победител на изборите, той посочи, че и досега не можел да разбере политиката, водена от Киев. „Ние сме готови на диалог с тях, но очакваме от тяхна страна нормално отношение“, подчерта Захарченко.

Действащият премиер на самопровъзгласилата се Луганска народна република Игор Плотницки победи в изборите за президент и парламент на републиката, заяви пред журналисти председателят на ЦИК Сергей Козяков, цитиран от руските агенции. След преброяването на 100% от бюлетините за Плотницки са гласували 69,46% от гласоподавателите, или 489 805 души.
В Донецката народна република вота печели сегашният лидер Александър Захарченко, за когото са гласували 81,37%, или 765 340 от избирателите. В изборите за парламент на ДНР най-много гласове са подадени за обществената организация „Донецка република“ – 662 752 от общо 1 012 162 избиратели.

Избори за местни органи на управление в ДНР ще бъдат проведени след сформирането на централните органи на властта, съобщи пред журналисти председателят на ЦИК Роман Лягин. Той призова Киев да се примири с резултатите от изборите в самопровъзгласилата се република. „Киев трябва да се примири с мисълта, че Донбас вече не е част от Украйна. Дали ще признае резултатите от вота, или не – това е негов проблем“, подчерта Лягин.