ЕС възнамерява да сътрудничи с Русия

Новата „студена война“ не е от интерес за никой и Брюксел има намерение да сътрудничи с Москва за уреждане на конфликта в югоизточна Украйна, каза председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо в интервю, предаде «Гласът на Русия».

„За нас санкциите не са самоцел, а са средство за продължаване на диалога. Смятаме, че следва да бъде намерено политическо решение при пълно спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ – каза още Барозо.

В понеделник стана известно, че  ЕС отложи приемането на нови санкции срещу Русия. Това се дължи на факта, че някои страни искат да обсъдят възможността за оттеглянето им, в случай че примирието в Украйна се спазва, съобщи агенция „Reuters“.

По-рано бе съобщено, че постоянните представители на страните-членки на ЕС ще се съберат вечерта в понеделник на извънредно заседание, за да обсъдят по-нататъшните действия по прилагане на секторните санкции срещу Русия. Причината за тази стъпка е, че посланиците на 28-те страни от ЕС не можаха да одобрят налагането на санкции по автоматичната писмена процедура.

Напомняме, че по-рано ЕС включи в списъка на санкциите „Роснефт“, „Газпром“ и „Транснефт“.