Ескобар: Американските медии повтарят фарса „Руснаците идват!“ сега пък по отношение на Сирия

Спекулациите на американските медии за военно вмешателство на Русия в сирийския конфликт са нищо повече от фарс, на който можем да дадем заглавието „Руснаците идват!“, счита кореспондентът на Asia Times и анализатор на RT Пепе Ескобар, цитиран от РИА Новости.

„Руснаците винаги идат. Те не са преставали да го правят от времето на студената война. Руснаците „нахлуха“ в Украйна… Сега руснаците „нахлуват“ и в Сирия“, иронизира той.

По мнението на анализатора, Русия никога няма да участва в „нов Афганистан“, защото повечето руснаци са против каквото и да е военно вмешателство. Руското присъствие в Сирия се ограничава до работата на военните съветници, които се намират там за реализиране на по-рано сключени договори, за да обучат сирийските военнослужещи как да ползват руското оборудване, счита Ескобар.

За разлика от НАТО, Москва се опитва да координира осъществяването на реален план, който не цели да смени режима, но може да реши едновременно два ключови проблема за Сирия: разделянето на властта в Дамаск и подема на „Ислямска държава“. А и Асад вече се съгласи на нови избори, напомня авторът на статията.

Първа крачка в този план трябва да стане формирането на настоящата коалиция за борба с „халифата“, включвайки Русия, Иран, сирийското правителство в Дамаск, Турция, Саудитска Арабия, а също и САЩ.

В това време „план А“ на администрацията на Обама както досега си остава смяната на режима в Сирия, и президентът на САЩ никога не се е отказвал от своята мантра „Асад трябва да си иде“.

В същото време „Ислямска държава“ продължава да заграбва територии. Всеки участък земя, загубен от Дамаск, бързо бива зает от някоя от действащите в района екстремистки групировки. „Нито един от обучените и въоръжени от САЩ „умерени въстаници“ не се вижда наоколо“, подчертава анализаторът. Той нарича „безполезна видеоигра“ оглавяваните от САЩ бомбардировки над силите на ИД.

Агенция „Ройтерс“ вчера съобщи, уповавайки се на неназовани американски източници,  че САЩ явно „наблюдават допълнителните придвижвания на руските военни в Сирия, включително пристигането на десантните кораби“.  Никакви конкретни потвърждения за тези изказвания източниците не представят.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че Русия никога не е скривала, че доставя военна техника на официалните сирийски власти с цел борба с тероризма. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков в понеделник заяви, че не разполага с данни за увеличаване на помощите за сирийските власти от страна на Русия.