Ермитажът бе включен в десетката на най-добрите музеи в света

Автор: Александра Гузева, Руски Дневник.

Държавният музей Ермитаж не е за първи път сред лидерите в световните рейтинги. През миналата година той бе признат от „Трип Адвайзър“ за най-добър музей в Европа. Тази година той е включен в списъка на 25-е „най-добри сред най-добрите“ световни музеи според избора на туристите (Travelers’ choice).

Ермитажът е изпреварен от музея Метрополитън в Ню Йорк, признат за най-добър в света, парижкия Музей д’Орсе, Институт по изкуствата в Чикаго, Музея Прадо в Мадрид и Лувъра.

На сайта на портала на Ермитажа е написано така: „Цялата красота на света в един музей. Музеят дава възможност мислено да се пренесете на всяко място и във всяка епоха, за които сте мечтали“.
По молба на „Руски дневник“ успехът на Ермитажа бе коментиран от специалния представител на президента на Русия по културното сътрудничество, бившия министър на културата Михаил Швидкой:

„Това, че Ермитажът се намира в първата десетка на този списък, е справедливо. „Ермитажът“ е най-големият и най-известен музей на Руската Федерация, в животът му има различни периоди, но последния четвърт век той се ръководи от Михаил Пиотровски – Ермитажът има щастлива съдба“.
„Както неотдавна отбеляза режисьорът Александър Сокуров, посветил на музеите новият си филм „Франкофония“, Ермитажът – това е по-малкият брат на Лувъра“.

Наистина, в Европа има множество прекрасни музеи, но в наши дни се оценява не само тяхната колекция, но и това, каква дейност те развиват. Музеят на XXI век – това е друго явление, различно от музеите на XIX век – това вече е музей като център за развитие. В това отношение Ермитажът е най-важният ни музей“, подчертава специалният представител на руския президент.

Сред другите силни руски музеи Швидкой посочи Руския музей, Третяковската галерия, Пушкинския музей, музеите в покрайнините на Санкт Петербург, които тази година не попадат в списъка. Но бившият министър на културата смята, че рейтингите биват различни и отчитат различни критерии, затова те трябва да се разглеждат с определена условност.