Ердоган: Ще обсъдя икономическото сътрудничество с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че на срещата с руския си колега Владимир Путин планира да обсъди икономическото сътрудничество и кризата, възникнала в двустранните отношения след инцидента със свалянето на руския Су-24, предаде РИА Новости.

„Аз ще бъда на 9 август в Санкт Петербург, където на срещата с президента на Русия искам да обсъдя икономическото ни сътрудничество и кризата с руския самолет, по която Турция показа своята чувствителност“, заяви Ердоган по време на свое изказване на икономически форум в Анкара.

Турският президент също така отбеляза, че в отговор на въведените икономически санкции на Русия по отношение на Турция, Анкара „е предприела съвсем ограничени ответни мерки и не ги е задълбочила, защото това законът и съвестта не позволяват това“.

Кризата в отношенията между Русия и Турция настъпи след като през ноември миналата година турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24 в Сирия. Тогава руският президент Владимир Путин нарече това „удар в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. Малко след това Русия въведе редица икономически отношения срещу Турция.

Прелом в ситуацията настъпи след писмото на Ердоган до Путин, в което турският лидер се извини за инцидента. Турският съд възобнови разследването срещу предполагаемия убиец на пилота на Су-24, припомня РИА Новости.