Ердоган обвини Запада, че се отнася с предразсъдъци към Турция

Западът се занимава с подмяна на понятията и се отнася към Турция с предразсъдъци. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю пред първия зам.-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман в навечерието на визитата си в Русия.

„Поради неизвестни причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква за опити на Турция да промени светския си характер. Но няма такова нещо“, отбелязва Ердоган. „Не трябва да се отнасят към Турция с предразсъдъци. Процесите, които съществуват в европейското общество, се случват и вътре в турското общество“, добави той.

Освен това турският президент подчерта, че „по въпроса за зачитането и гарантирането на демократичните права и свободи Турция не може да бъде сравнявана със страните от ЕС“.

Ердоган подчерта още, че страната му е готова незабавно да предприеме всички необходими стъпки за реализиране на проекта „Турски поток“.

Турският лидер увери също в интервюто, че разследването срещу Алпарслан Челик, заподозрения за убийството на пилота на сваления миналата година от Турция руски Су-24, продължава.

„Човекът, причинил смъртта на руския пилот, в момента се намира в затвора“, каза Ердоган. „Съдебният процес срещу него продължава“, изтъкна той.