Ердоган и Путин заедно ще търсят решение за конфликта в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в опит да спаси примирието в Алепо, което трябва да позволи евакуирането на цивилни и бойци на опозицията. „Ще разговарям с руския президент по по-късно вечерта“, каза Ердоган по време на телевизионна реч в Анкара. „Ситуацията на терен е многоделикатна и сложна“, допълни още той, съобщи Дарикнюз.

 Във вторник Турция, Русия и бунтовнически групи потвърдиха, че е постигнато споразумение за изтеглянето на бунтовници и цивилни от втория по големина сирийски град Алепо. Ако то бъде осъществено ще бъде сложен край на опозиционната съпротива в града, част от който дълго време бастион на бунтовниците.

По-рано днес от Москва – един от основните съюзници на Дамаск, потвърдиха, че бойните действия в града са подновени заради първоначално нападение от опозицията. Въпреки това турският президент обвини силите на Асад в нарушаване на споразумението.

„Ние се надявахме, че е започнал процес по евакуация на цивилни и опозиция от Източно Алепо в резултат на преговори, които лично аз следя. За съжаление ракети отново са изстрелвани“, каза турският президент. „По тази причина ние оставаме бдителни“, допълни той.

Турският държавен глава атакува и ООН за това, че не успя да създаде зона за сигурност в Сирия, където да бъдат подслонявани сирийските бежанци. По думите му, ако се наложи Турция ще приеме бежанците, бягащи от Алепо.

Вчера турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, че Турция ще приеме 80 000 бежанци от сирийския град Алепо.