Енергийният министър на САЩ даде фалшиво интервю на руски комици

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери оптимистично е обсъдил разширяването на износа на американски въглища за Украйна и други енергийни въпроси по време на продължително интервю по телефона с руски комик, когото Пери сметнал за премиера на Украйна.

Всъщност Пери разговарял с комици, популярни в Русия с дръзките си шеги със звезди и политици, се казва в писмено изявление на говорителя на енергийното министерство на САЩ Шейлин Хайнс.

Шегаджийте Владимир Краснов и Алексей Столяров са популярни в Русия още от 90-те години със записите си на забавни телефонни разговори.

Те имат обаждане дори на британския изпълнител Елтън Джон, който смятал, че разговаря с Владимир Путин, както и други подобни мними телефонни разговори.

„Тези лица са известни с това, че се шегуват с високопоставени служители и знаменитости, най-вече такива, които подкрепят различна линия на политика от тази на тяхното правителство. В този случай, енергийната сигурност на Украйна,“ казва Хайнс.

По време на 22-минутния разговор на 19 юли, Пери, чието министерство контролира и програмата за ядрени оръжия на САЩ, е обсъдил най-различни теми, сред които и санкциите срещу Русия и помощта за Украйна за проучване на добива на петрол и природен газ.

Пери е заявил, че администрацията на президента Доналд Тръмп е против газовпоровода Северен поток 2.

„Смятам, че предоставянето на повече възможности на Украйна чрез някои от нашите технологии е в интерес на всички, с изключение на руснаците, но няма проблем,“ заявил той.

Пери също така обсъдил споразумението за климатичните промени от Париж и износа на въглища по време на телефонния разговор. Самият разговор, за който първа информира E&E news, е бил записан и пуснат в интернет.

Той се е провел около месец, след като Пери се срещна с украинския президент Петро Порошенко и неговата делегация в Министерството на енергетиката на САЩ.

Президентът Тръмп заяви миналия месец, че Вашингтон планира да предложи на Украйна по-голям износ на въглища от САЩ, защото промишленият сектор на страната има трудности с набавянето на суровината от контролираните от сепаратисти региони.

Не е ясно как точно САЩ ще доставя повече въглища на Украйна, но по време на телефонното интервю Пери е споделил, че Министерството на търговията работи по въпроса.

Новината за интервюто излезе в същия ден, в който Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува с голямо мнозинство налагането на нови санкции срещу Русия.

Източник: profit.bg