Електоралният рейтинг на Путин отново стигна рекордните 76%

Електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин се увеличи в сравнение с миналите седмици и достигна 76 %.  Това сочат данни от проучване на руския фонд „Обществено мнение“, публикувани на 24 април на сайта на организацията.

В края на март рейтингът на руския държавен глава достигна рекордната стойност от 76 %, но след това през първите седмици на април 75 % от анкетираните посочиха, че са готови да гласуват за Путин, ако изборите бяха още тази седмица. Преди година според данни на социолозите, електоралният рейтинг на президента е бил 64 %.

За една седмица се е увеличил и броят на тези, които безусловно се доверяват на президента – от 38 до 41 %. Тези, които са отговорили „по-скоро се доверявам“ са по-малко – от 47 на 44%. Броят на анкетираните, които „безусловно не се доверяват“ на Путин е останал непроменен – 5 %, а „по-скоро не доверяващите се“ са 6%. 64 на сто от руските граждани са отговорили, че оценяват високо работата на Путин, като само 7% не са съгласни с него.

За лидера на ЛДПР Владимир Жириновски като президент на страната днес са готови да гласуват 4 % от руснаците, а за ръководителя на КПРФ Генадий Зюганов – 3%. 1 % от участващите в проучването са отговорили, че биха избрали за президент бизнесмена Михаил Прохоров, който участва на изборите през 2012 г., като същият брой анкетирани са назовали друг кандидат, за когото биха дали гласа си. За ръководителя на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов готовност да гласуват изразиха 0%. 8 на сто от руснаците пък изобщо не биха гласували на изборите, а 5% се затрудниха да отговорят на зададените им въпроси.

Проучването бе проведено на 18-19 април в 64 субекта на РФ и в него приеха участие 3 хил. души.