Екстремният туризъм в Крим

Адреналинът е залог за психическо здраве! Това се потвърждава от много изследвания. Съвременните хора са прекалено свикнали с тихия и спокоен живот, и „дефицитът на опасност в кръвта“ се превръща в истински проблем.

Разбира се, не всеки риск е полезен, но „безопасния екстремен туризъм“ е точно това, от което се нуждаят тези, които искат да погъделичкат нервите си, без да се страхуват за живота си.
В Крим, за такъв „безопасен екстремен туризъм“ има всичко необходимо и търсачите на силни усещания отдавна са наясно с това. Онези, за които се насладят на красотите на Крим от земята е твърде просто, винаги може да го направят от въздуха! Планината „Клементиев“ край Коктебел едно време беше „люлката“ на съветския планеризъм и парашутизъм. Но и сега от върха и излитат тези, които обичат небето. Ограничения практически няма, и вие можете да летите почти целогодишно. Освен с парапланер, тук можете да летите с делтапланер или да скочите с парашут. Подготовката отнема само няколко часа, а след това е самостоятелния скок или скока с инструктор от три хиляди метра само след един час обучение. Ако смятате да отидете в Крим за майските празници, то сутринта ще може още да полетите с балон!
Феновете на необичайните екстремни забавления ще харесат и парковете с въжета в кримските гори. Два от тях са разположени в близост до Големия каньон на Крим в област Бахчисарай и в град Стари Крим. Самият парк представлява местност от препятствия с различна сложност, стълби, дървени трупи, гуми, мрежи от въжени пътища, които са закрепени по дърветата на височина от 5-10 метра над земята. Тези, които идват в Бахчисарайския парк, в същото време могат да се полюбуват на Големия каньон, който се намира само на половин час пеша.
Още силни усещания могат да се търсят и в пещерите под земята. В Крим има много пещери, само на платото на планината Чатиг-Даг те са три: Мраморната, Емине-Баир-Хосар и Емине-Баир-Коба. Нито една пещера в Крим не прилича на друга, всяка има свои собствени характеристики. Например, Мраморната пещера е сред петте най-красиви в света, където можете да видите сталактити в най-причудливи форми и оттенъци, както и редки кристали.
Някои обичат морския екстремен туризъм, гмуркат се в кримските заливи, изследват с акваланг древните наводнени храмове. Така че, в Крим със сигурност няма да ви е скучно, най-важното е да не прекалявате с адреналина: предозирането с това „лекарство срещу тъга“ има странични ефекти като ненужен риск и сериозни травми.