Експерт: САЩ протакаха доклада за Боинг 777, „прочиствайки” информационното поле

Предварителният доклад на Холандия за катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна не съдържа конкретни данни за причините за трагедията. За експерта Алексей Мухин това е странно, тъй като причините за катастрофата на подобен самолет в Африка бяха успешно разкрити веднага.

Малайзийският Боинг 777 падна на 17 юли в Украйна, като в катастрофата загинаха 298 души. Според публикувания във вторник от Съвета за национална сигурност на Холандия предварителен доклад, „самолетът се е разпаднал във въздуха вероятно в резултат на структурни щети, причинени от голям брой обекти, които с висока скорост са пробили самолета отвън”. Окончателният доклад  ще бъде публикуван след една година.

„Струва ми се странно, че от началото има само предварителен доклад, а окончателният ще бъде публикуван лятото на 2015 г., както ни обещаха. При това обстоятелствата около катастрофата на подобен самолет, паднал в Африка, бяха изяснени само за месец и разследвани от експерти. Затова ми се струва, че политическият елемент в този процес е много повече от хуманитарния и експертния. Обстоятелствата около катастрофата на Боинг 777 навеждат на много тъжни мисли”, заяви в ефира на „Гласът на Русия” генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин.

Той отбеляза, че предварителното разследване на причините за катастрофата така и не успя да даде отговор на основните въпроси.

„Защо Боингът се е отклонил от набелязания маршрут? Къде са отломките със следите от куршуми? Защо мястото на катастрофата се смята за неохранявано, след като бе охранявано от опълченците, които разказваха, че международните експертите могат да пристигнат, но Киев всячески се опитва да възпрепятства това? Поведението и на Киев, и на САЩ предизвика множество подозрения. Именно с това е свързан и фактът, че разследването се проточи толкова. Използвайки информационни методи, САЩ почистваше и прочистваше информационното пространство”, счита експертът.

Според Мухин, преди публикуването на предварителния доклад за причините за катастрофата на малайзийския Боинг, от интернет пространството са били изтрити версиите, които биха могли да доведат до разкриването на истинските причини за трагедията.

Освен това, експертът смята, че за времето, в което се е подготвял предварителния доклад, са били създадени различни фалшификати на данните от черните кутии на самолета.

Експерти предполагат, че обявяването на резултатите от разследването чак през 2015 г., тоест при други геополитически реалии, навежда на мисълта, че това е просто опит днес да се скрият истинските виновници за катастрофата.