Експерт: Русия показа на европейците какво в действителност се случва в Сирия

Според резултатите от социологическо проучване, проведено в рамките на проекта на Sputnik.Мнения, 72 % от французите считат, че Анкара не обръща внимание на турските граждани, търгуващи с петрол с ИД в Сирия, пише RT.

Над половината от немците (52 %) и 41 % от англичаните също са съгласни с това, че търговията с нефт с терористите се извършва със съдействието на турските власти. В САЩ само 38 % са съгласни с това твърдение.

59 на сто от французите не са съгласни с твърдението, че „Турция се бори активно с терористичните групировки като ИД“. В Германия процентът на несъгласните с това също е повече от този на несъгласните — 36 % срещу 26 %. Във Великобритания мненията са разделени поравно — 23 % са съгласни и 23 % не са съгласни.

В САЩ 30 % от гражданите споделят мнението, че Турция се бори активно с терористичните групировки, а едва 17 % от американците не смятат така.

Според политическия психолог и политолог Александър Канфисахор, различията във възгледите на европейците и американците се обясняват най-вече с разликата в предоставената от медиите информация в различните страни. За обикновените американци случващото се в Турция и връзката на страната с терористите не представлява голям интерес, добави експертът.

„Това за тях е някъде далече, някъде на другия край на света. Някаква си неизвестна организация. Възможно е и изобщо да не са чували за Турция, както и за всичко останало“, твърди политологът.

Директорът на Института за съвременно държавно развитие Дмитрий Соломонников отбелязва, че страните от Централна Европа доста по-активно се сблъскват с резултатите от провежданата от Турция политика и изпитват върху себе си всичко, което се случва. „Затова отношението  към Турция е отрицателно. Ясно е, че бежанците във Франция са повече, отколкото във Великобритания. Ситуацията в Европа изобщо не може да бъде сравнена с тази в САЩ“, каза Солонников.

Според председателя на съвета на директорите на Националната асоциация на офицерите от запаса на Въоръжените сили Владимир Богатирьов, Русия все пак е успяла да покаже на гражданите на Европа и САЩ какво в действителност се случва в Сирия.

„Просто Ердоган им беше необходим, неговата карта се разиграваше. Турция, както се струваше на Европа и САЩ, беше някакъв стабилизатор на ситуацията в региона, — твърди военният експерт. — Сега, когато Русия реално показа какво се случва там, когато с нейна помощ сирийското ръководство, сирийската армия и народ оцеляха и започнаха да постигат успехи срещу ИД, на всички стана ясно, че Турция е спонсор на терористите. И слава Богу, че включително и благодарение на руските медии, Западът започна да разбира това“.

„И Европа, която се измори от случващото се, разбира това най-добре. А това, че САЩ, намирайки се както винаги много далече, в изключително спокойна обстановка, все още бавно се събуждат – това за тях е традиционно поведение“, добави Богатирьов.