Експерт: Рано или късно САЩ и ЕС ще признаят ДНР

Според политолога Евгени Беня, западните и европейските страни ще трябва да приемат резултатите от изборите в Донбас.

В интервю за LifeNews политологът Беня съобщи, че САЩ и ЕС рано или късно ще бъдат принудени да признаят новите власти на Донецка и Луганска народни републики.

„Резултатите от изборите в Луганска област са впечатляващи – 70% избирателна активност. Това означава, че народът има доверие на своите власти. Но нито ООН, нито ЕС засега не дават гласност за резултатите от проведените избори. Обаче, ще се наложи да се съобразяват с новото ръководство и ще трябва да водят с него преговори, което означава първа крачка към държавността. Това разбиране ще се появи, но преди всичко нелеки времена очакват новите власти на ДНР и ЛНР. Въпреки всичко рано или късно САЩ и ЕС ще трябва да признаят тази нова конфигурация на силите”, смята Беня.

Една от първите и важни задачи на новата власт в ДНР ще бъде опитът за предотвратяване на бъдеща ескалация на конфликта.

„Александър Захарченко вече направи първото си изявление. Той съобщи, че е готов за преговори с украинските власти и президента Петро Порошенко. Трябва да се предприемат всевъзможни действия, за да се предотврати ескалацията на конфликта. Новият украински парламент ще се стреми да нагнетява напрежението, защото за тях това е възможност да поискат от страните на ЕС и САЩ нови средства за Украйна”, поясни политологът.

Напомняме, че МВнР на Русия късно вечерта на 2 ноември публикува на сайта си официално заявление, в което се казва, че признава изборите на ДНР и ЛНР. Русия уважава волеизявлението на жителите в Югоизточна Украйна и предвид проведените избори там, счита за крайно необходимо да бъде установен диалогът между украинските власти и представителите на Донбас на базата на споразуменията, постигнати в Минск.

Освен това, международните наблюдатели от ЕС, Русия и страните на ОНД съобщиха за високо ниво на организация, както и липса на нарушения в избирателния процес в двете самопровъзгласили се народни републики.