Експерт: „Пряката линия“ на Путин стана линия за пряко въздействие

„Пряката линия“, по време на която президентът Владимир Путин отговаря на въпроси на руски граждани, бе не само начин за пряк разговор, но и за пряко въздействие, смята ръководителят на фонда „Институт за социално-икономически и политически изследвания“ Дмитрий Бадовски, съобщи “Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

Според експерта „особеност на „пряката линия“ тази година е това, че тя в голяма степен е станала не само линия на пряк разговор, но и линия на „пряко въздействие“. В този контекст Бадовски напомни, че „редица въпроси и поръчения на президента са били изпълнени или за започнали да се изпълняват по време на самото мероприятие“.

Политологът предполага, че „това е важен сигнал за управленската система, бюрокрацията, че скоростта и ефективността на работа, изпълнението на функциите, задълженията и поръченията на президента трябва да се увеличават“. Освен това „Пряката линия“ неслучайно се смята за едно от най-показателните и ефективни социологически отражения на ситуацията в обществото“, добавил Бадовски.

В тази връзка той констатира, че „пряката линия“ „не приключва със завършването на самото мероприятие: по-нататъшният анализ на въпросите, обръщенията по темите и предложенията, поръченията в резултат на линията и анализът на въпросите, които не са били  зададени са важен компонент на формата и неговата ефективност“.

„Пряката линия“ с държавния глава продължи 3 часа и 40 минути, през това време Путин отговори на 80 въпроса по най-различни теми.