Експерт: Киев възнамерява да изпрати «Десен сектор» в Донбас

Доктор на политически науки Александър Гусев коментира в ефира на LifeNews създаването на «универсален батальон» в Украйна.

Една от основните задачи на създадения по инициатива на „Десен сектор” нов батальон е установяването на контрола в големите градове в Украйна, такива като Киев, Одеса и Харков, както и осигуряването на подкрепа на действащите там радикални сили. Така експертът Гусев поясни създаването на нов доброволчески батальон, в чийто състав ще влязат радикални елементи, с подкрепа на Министерството на отбраната на Украйна.

„Част от батальона ще воюва в така наречената АТО (антитерористична операция), другата част ще контролира областни украински градове: Харков, Одеса, Киев. Те ще охраняват онези действащи фашистки елементи, които сега безнаказано действат във всички големи градове на Украйна”, поясни той.

Експертът заяви, че образуването на батальона е логическо продължение на сближаването на киевските власти с радикални организации, като техните възгледи и методи са сходни. И въпреки мирните преговори в Минск, властите в Киев се подготвят за продължение на военния конфликт, а както е известно – на война всички средства са подходящи.
„Действащите власти не се гнусят от нищо. Те са готови да прибират бандити под крилото си, при това те с тях отдавна са обвързани и сродени, в този смисъл те почти не се отличават от „Десен сектор”, обясни експертът. Той подчерта, че пореднот доказателство за твърденията му е факелното шествие на националистите в деня на датата на раждането на Степан Бандера (1 януари) в Киев.
Александър Гусев също така отбеляза, че в момента не трябва да се очаква някаква реакция на подобни инициативи от страна на ЕС, който по много въпроси се води по САЩ, които открито подкрепят политиката на Киев. Според експерта, ЕС също е заинтересован от продължението на конфликта в Югоизточна Украйна.

„Европа е толкова толерантна, че ще преглътне всичко каквото й се поднесе на тепсия от Украйна. Освен това, настоящите власти в значителна степен са зависими от Съединените Щати, които са свикнали да воюват с чужди ръце и на чужда територия”, поясни Гусев.

Експертът е убеден, че въпреки миротвоческата дейност на Русия, до прекратяването на конфликта в Украйна е твърде далеч и само активните действия от страна на миротворчески сили и световната общност, могат да доближат мира до югоизточната част на страната.

Уточняваме, че „универсалният батальон”, който се състои от хора вече воюващи в Донбас, се създава по инициатива на екстремистката групировка „Десен сектор”. Министерството на отбраната на Украйна предостави на новото военно формирование база за подготовка. Доброволци вече преминават огнева и техническа подготовка в база до Виница. Част от военните ще бъдат изпратени в Донбас за ротация, а останалите ще служат с договор в украинската армия.