Експерт: за 25 г. независимост икономиката на Украйна достигна провал

За 25 години независимост икономиката на Украйна достигна небивал провал, който няма аналог в съвременната световна история, заяви пред ТАСС в неделя (21 август) директорът на Украинския институт за анализ и мениджмънт в политиката Руслан Бортник

„От държава с трети ядрен потенциал в света, която летеше в космоса и произвеждаше най-съвременни технологии, Украйна се превърна в аграрна страна“, отбеляза Руслан Бортник.

„От икономическа гледна точка тези 25 години независимост на Украйна са дълбок провал. Не знам в световната история друг такъв пример, когато от 10-20-то място се спускаш на 150-то място“, каза още украинският експерт.

Според Бортник, Украйна се е оказала в най-лоша позиция от икономическа гледна точка и в сравнение с държавите от постсъветското пространство.

„Украйна е единствената държава на територията на бившия СССР, която за 25 години независимост не е надскочила БВП от 1991 г., нещо повече, сега нейният БВП изостава с 40% спрямо този от времето на УССР“, заяви директорът на Украинския институт за анализи и мениджмънт в политиката.

Експертът обръща внимание и на факта, че паралелно с това, Украйна търпи демографски загуби в размер на 12-15 млн. души, като в това число влизат напусналите страната, загубата на населението, което сега е част от Крим или от териториите на Донбас.

Анализаторът е убеден, че без достигане на консенсус на целия елит, държавата е обречена на икономическа и политическа деградация, преход към статут на зависима територия с формална държавност, в близките 5 години.

На 24 август Украйна отбелязва 25 години от провъзгласяването на нейната независимост.