Експерт: заявлението за връщане на Калининград в Европа е необосновано

Русия е загубила правата си над Калининград след едностранното анексиране на Крим. Това поне твърди литовският депутат Линас Балсис по време на конференцията „Светът през 2017 година. Гледната точка на Вилньос“. Неговото изявление веднага разбуни духовете в Русия.

Анализатори коментираха пред руската информационна агенция ТАСС, че това изявление е нищо повече от „политически ПР“ и опит за провокация. Според Юрий Зверев целта е да се изостри обстановката около руския анклав.

За него не е ясна причината Литва да повдига въпроса за статута на Калининград, който е част от Източна Прусия, тоест част от територията на Германия, а за Берлин този въпрос окончателно е урегулиран и страната няма претенции за тази територия.

Според калининградския политолог Александър Носович темата за статута на анклава често се повдига именно от политици в Литва, докато за Германия нещата са окончателно решени по време на управлението на канцлера Вили Бранд и с помощта на Хелзинкските споразумения.

Северната част от Източна Прусия, в която се намира и Калининград, е предадена на СССР след края на Втората световна война по силата на Постдамските споразумения от 1945 година. През 1946 година областта Кенингсберг е преименувана на Калининградска, а няколко месеца по-късно започва и масово преселение на граждани на СССР и Беларус в региона. В областта в момента живеят 976,5 хил. души, допълва ТАСС.

Калининград и Курилските острови са дадени на СССР като „отплата за престъпленията, извършени от нацистка Германия и Япония“, каза от своя страна Анатолий Капустин, президент и член на изпълнителния съвет на руската Асоциация за международно право пред РИА Новости.

Агенцията посочва още, че Крим и Севастопол станаха част от Руската федерация след референдум сред местното население, провел се през март 2014 година. На него 96,7% от живеещите в Крим и 95,6% от тези в Севастопол са гласували да бъдат част от Русия.