Експерт: Досадният Порошенко продължава да се натрапва на Евросъюза

Порошенко се държи като досаден чиновник, счита украинският медиен експерт Анатолий Шарий, цитиран от телевизия „Звезда“.

„На 21 март 2014 г. на Украйна й казват: „За встъпване в ЕС и дума не може да става“. На 22 октомври 2014 г. Порошенко уверено заявява пред пълна зала: „2020 г. – това е годината, когато Евросъюзът ще изпълни украинското искане за встъпване в ЕС“, припомня експертът въодушевяващата реч на президента.

Блогърът се удивлява от това, колко упорито Порошенко отказва де се вслуша в заявленията на европейските първи лица за това, че Украйна в близко време при никакви условия не може да стане част от Евросъюза.

Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС бе подписано през 2014 г. Два месеца след това Порошенко представи програма за реформи, резултатите от които трябва да изведат страната на европейско ниво. Документът съдържа 60 положения.

На 3 юли украинският лидер с увереност заяви, че след пет години страната ще встъпи в Европейския съюз, като обеща да направи за тази цел всичко по силите си.

Голяма част от експертите обаче, са на мнение, че това е твърде кратък срок. За пет години БВП на Украйна не е възможно да се увеличи четири пъти. Дори новият губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили неотдавна направи заключението, че за да излезе икономиката на страната на предходното ниво, на Порошенко ще се му необходими не по-малко от двадесет години.