Експерт: Германия, а след нея и цяла Европа ще изберат Русия вместо САЩ

Владимир Путин скоро може да стане „новият покровител“ на Германия. Това заяви швейцарският експерт, директор на Института за стратегически изследвания във Веденсвиле Алберт Щахел пред немското издание Focus.

При сегашните обстоятелства това изглежда „едва възможно“, смята експертът, но в дългосрочен план Германия, а дори и цяла Европа, може да се обърне към Русия.

„Германия може да разпознае Путин като нов покровител, вместо да продължи да разчита на Съединените щати“ , добави той.

„Защо това трябва да изглежда невероятно? В историята вече е имало моменти, когато Русия и Германия са сключвали споразумения?“, посочи Щахел и добави, че настоящият световен ред едва ли завинаги ще остане такъв.

Щахел смята, че подобен сценарий вече се разглежда в правителствените кръгове в Германия. „Веднага щом Германия почувства заплаха за националните си интереси, може да тръгне към смяна на курса“, поясни той.

От неговата гледна точка, САЩ вече не са достатъчно силни, за да „защитят“ Европа. В допълнение, за „ефективно възпиране“ на Русия в Европа Вашингтон в момента няма „нито финансови средства, нито достатъчна подкрепа сред населението“.

Щахел не знае кога точно описаният сценарий може да се реализира. Според него това зависело от развитието на събитията в Украйна.

„Това може да се случи за една година или за пет години, но по този въпрос вече се мисли“, каза експертът.
Според него, Германия играе ключова роля в конфронтацията между САЩ и Русия.

Ако Германия наистина направи обратен завой към Русия, това ще отбележи „постепенното изтласкване на САЩ от континентална Европа“, продължава той. В други европейски страни внимателно следят какви решения се вземат в Берлин и съществува голяма вероятност да последват примера на Германия, смята швейцарският експерт.