Експерт: Американският релсотрон е неподходящ за водене на бойни действия

Релсотронът, разработван за ВМС на САЩ, в днешния си вид е неподходящ за използване в бойни действия, а по скорост на изстрелване на снаряда отстъпва дори на класическите оръдия с използването на барутен заряд, твърди президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков, предаде РИА Новости.

По-рано американският вестник Wall Street Journal публикува първите кадри от изпитанията на опитния образец на релсотрона за ВМС на САЩ. Оръжието представлява електромагнитно релсово оръдие, способно за изтласква токопроводящ снаряд до 2 километра в секунда.

Както отбелязва изданието, новият тип оръжие ще позволи на САЩ да бъдат преди Русия и Китай във военните технологии. Предполага се, че САЩ могат да използват релсотрона за гарантиране сигурността на страните от Балтика и за защита на съюзниците си от Китай в Южно-Китайско море. В същото време  в Пентагона се опасяват, че Москва и Пекин ще видят в новото оръжие промяна на баланса на силите в света, което неизбежно ще доведе до геополитически сблъсък, пише вестникът.

„При сегашното положение на нещата това оръжие е неподходящо за използване за бойни цели. На този етап това е доста тромаво съоръжение, чието практическо приложение е твърде ограничено. Трябва да се разбира, че снарядите, изстреляни с такава скорост, ще преминават през атмосферата с достатъчно сериозно триене“,  отбеляза Сивков.

Той добави, че релсотронът не е принципно нов вид оръжие, тъй като Съветският съюз е започнал да провежда подобни разработки много преди САЩ. Освен това, по думите на експерта, съвременните барутни заряди също позволяват скорост на снаряда до 2 и дори до 2,5 километра в секунда.