Експерти: Ученията в Арктика са символични

Руските военни проведоха първия в света масов десант в арктически условия. В рамките на ученията на остров Котелни в архипелага на Новосибирските острови с парашути се спуснаха 350 десантчици и няколко единица военна техника.

Те бяха докарани с транспортни самолети в континенталното летище в Тикси.

Операцията се проведе при силен вятър и почти 30 градусови студове. В такова време никой, освен руснаците, не скача с парашут, заяви ръководителят на ученията главен командир на Въздушно-десантните войски генерал Владимир Шаманов. Веднага след скока личният състав имитира превземането на старото летище на острова, като влезе в стълкновение с условен противник. След един час задачата беше изпълнена: летището беше готово да приеме самолети с личен състав и тежка техника. Всичко това е символичен сигнал: Русия е готова да защитава своите интереси в Арктика. Интересът на международните играчи към региона силно се увеличи, разказва политологът Владимир Евсеев.

– С топенето на ледовете Арктика ще стане все по-достъпна за плаване на кораби. Русия не е безразлична към това, какви кораби ще минават по Северния морски път и как те ще се държат другите държави. Затова тя иска да изпревари събитията. Тя не смята да създава някаква мощна групировка там, но иска твърдно да стои в Арктика. Значи, трябва да има и военни летища, и места за базиране на флота, и обекти за наблюдение. Точно с това се занимаваме ние.

Летището и базата на остров Котелни бяха изоставени повече от 20 години. Миналата есен започна възстановяването им. Това е част от руската програма за възобновяване на постоянното военно присъствие в Арктика. Става дума не за милитаризация на целия регион, който не е приспособен за пребиваване на големи подразделения. На първо място ще бъдат върнати към живот някои ключови обекти, пояснява военният експерт Михаил Ходарьонок:

– Трябва да се ремонтират летищата. Това са точките, благодарение които може рязко да се увеличи военното присъствие в Арктика, ако възникне такава необходимост. На остров Котелни могат да бъдат разположени радиотехнически войски. Островът се разглежда като възел, който ще даде възможност за наблюдение на обстановката в Арктика, и като място за разполагането на военни контингенти.

Можем само да гадаем, дали тези учения на острова са свързани по някакъв начин с информацията, че Швеция се опитва да оспори приоритета на Русия да владее Северния морски път. Тя твърди, че именно нейната експедиция е преминала първа през него. Със същите аргументи внезапно излезе и Норвегия. Да си спомним и за американците, които тези дни проведоха учения в Аляска. И за Пентагона, който наскоро прие доктрина относно Арктика и заяви, че е необходимо да увеличи военното присъствие там.

Всичко показва, че борбата за Арктика непрекъснато се развива. Но експертите изключват възможността, че военнополитическата ситуация в региона може да се влоши. Поне не в обозримо бъдеще.