Експерти: Малайзийският Боинг е свален от Су-25

Малайзийският Боинг е възможно да е бил свален от ракета на изтребител Су-25, съобщи в сряда „New Straits Times“, позовавайки се на мнението на експерти.

Специалистите смятат, че изтребителят е изстрелял ракета „въздух-въздух“ срещу самолета, а после го е „доубил“ с изстрел от 30-милиметрово оръдие. Според тях така може да се обяснят повредите на самолета и разпръсването на останките му. В тях има както окръглени отвори, които обикновено се получава от изстрел с оръдие, така и стреловидни разривни отвори от ракета, съобщава „РИА новости“, цитирайки малайзийския вестник.

„На някои снимки от местопроизшествието осколките от взрива съвпадат с онези, които оставя оръжие с дистанционно взривяване, а на други са по-точни и по-неразпиляни, като при стрелба от оръдие. Ние анализираме това“, заяви експерт пред вестника.

Според тази нова версия, при свалянето на Боинга е използвана ракета с топлинно самонасочваща се 3-килограмова бойна глава, която е попаднала в най-нагорещените места на самолета – двигателите му.

Су-25 може да достигне максимална височина от 25 хил. фута (7,6 км), а малайзийският самолет е летял на 10,6 км, отбелязват още от „New Straits Times“. Според източник на изданието обаче, „Су-25 е трябвало да действа на предела на въможностите си, но това е напълно възможно“.

Началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-лейтенант Андрей Картаполов по-рано съобщи, че преди катастрофата на разстояние от 3-5 км от Боинга е бил забелязан украински военен самолет, вероятно изтребител Су-35. Според генералът, този военен самолет е способен успешно да порази въздушна цел на разстояние от 5 км.