Екипажът на „Союз” премина успешно на МКС

Руският космически кораб „Союз ТМА-13М“ успешно се стикова с МКС. Екипажът на кораба успешно премина на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи ИТАР-ТАСС.

Корабът стартирал от космодрума „Байконур” в полунощ на 27 май и доставил на орбиталната станция екипаж за следващата дългосрочна експедиция МКС-40/41. В екипажа са руският астронавт Максим Сураев, астронавт на  NASA Грегъри Уайсмен и астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Александър Херст, на които предстои работа в рамките на 167 денонощия.

В историята на експлоатация на МКС това стиковане в съкратена 6-часова схема е 5-то по ред. Първият пуск по тази схема (корабът извършва само 4 обиколки около Земята) бе отработен през март 2013 година при пуска на „Союз ТМА-08М“.

Едно от основните предимства на такъв полет е, че астронавтите не успяват да усетят веднага ефекта на безтегловност, тъй като въздействието й върху организъма започва да се усеща след около 5-часов полет.  Другото предимство на тази схема е бързата доставка на станцията на био елементи, които бързо губят трайността си.  В момента екипажът на МКС се състои от 6 души.

На пристигналия 3-членен екипаж предстои да изпълни програма за научно-приложни изследвания и експерименти, да направят бордово видео и фото заснемане, а също да проведат работа с товарни космически кораби „Прогрес” и американския Dragon, както и да осъществят много други задачи.