Екипажът на МКС ще опита днес първата реколта на „космическото“ зеле

Днес екипажът на МКС ще опита за първи път от отгледаното на борда на станцията зеле, израснало вътре в специалната „марсианска“ лаборатория Veggie в продължение на месец, съобщиха от пресслужбата на НАСА.

Експериментът по отглеждането на зеленчуци и растения в космоса се провежда на борда на МКС вече от около година. Първите зелеви кълнове бяха успешно отгледани и замразени в станцията още през миналата година, след което бяха изпратени обратно на Земята през октомври 2014 г. След като учените се увериха, че „космическото“ зеле е безопасно за човешкия организъм, жителите на МКС сега ще го дегустират лично.

Veggie е набор от специални капсули със зелеви семена или други земеделски култури, почва и специални сини, зелени и червени LED лампи, стимулиращи растежа на растенията в условията на безтегловност и отсъствие на видима светлина.

Подобни системи могат да послужат като източник на храна и кислород, а също така те са важен инструмент за психологическото освобождаване за бъдещите експедиции до Луната, Марс и други далечни планети.

Освен дегустирането на „космическото“ зеле, екипажът на МКС в лицето на космонавтите Генадий Падалка и Михаил Корниенко ще излязе извън борда и ще проведе в открития космос около шест часа. По време на това излизане космонавтите ще монтират специални държачи за бързото придвижване по повърхността на станцията, ще проведат „основно почистване“ на повърхността на модула „Звезда“, а също така ще поставят нови антени и ще укрепят вече поставените приемници на сигнала.