Екатерина Рождественская покорява и София

Повече от 150 са персоналните изложби по цял свят на фотографката-художник и дизайнер със световно име

Случва се в семейство на талантливи и известни родители детето да не е наследило техния талант и тогава казваме, че природата си почива… Това обаче по никакъв начин не важи за Екатерина Рождественская — дъщеря на знаменития поет Роберт Рождественски и на литературния критик Ала Киреева. По-скоро обратното — природата не само не си почива, но е дарила Екатерина с изключителни и разнообразни таланти. Тя е сред ярките звезди на световния небосклон — знаменитост в областта на фотографията и дизайна. Не по-малко обаче е влечението й към литературата — Рождественская е превела повече от десет романа от английски и френски език на автори като Джон Льо Каре, Джон Стайнбек, Съмърсет Моъм, Шелдън и др. Всъщност по професия Екатерина Рождественская е дипломат — през 1979 г. тя завършва Московския държавен институт за международни отношения със специалност „Международни отношения”.

Увлича се по фотографията 20 години по-късно — през 1998-​а. За първи път снимките от проекта на Екатерина Рождественская „Частна колекция” се появяват на страниците на списание „Караван историй” през март 2000 г. От тогава до ден днешен тя е създала повече от 3000 фотографски творби — не просто прекрасни снимки, а истинско ново изкуство. Хрумва й да „вгради” лицата на известни съвременни популярни личности — артисти, шоу звезди, политици, телевизионни водещи, моделиери, дейци на културата и науката в живописни творби на велики художници от различни епохи. По такъв начин платната започват свой нов живот. Рождественская умее да подбира персонажите така, че по характер да пасват на съответната картина, работи много по грима, костюмите, детайлите, декорацията.

Днес Екатерина Рождественская има над 30 уникални проекта, които редовно се публикуват в списанията „Караван историй” и „Коллекция Караван историй”: „Частна колекция”, „Асоциации”, „Роднини”, „Мъжът и жената”, „Винтаж”, „Класика”, „Приказки”, „Натюрморти”, „12 месеца”, „История на бельото”, „Черно-бяло” и други.

Повече от 150 са персоналните изложбите на Рождественская по цяла Русия и в страни на различни континенти.

През септември т. г. тя успя отново да изненада зрителите с невероятен проект. В московския арт център Vauxhall бе открита изложба, посветена на уличното изкуство. „Пред вас е много съвременно изкуство, скрито по стените на кьошета и сокаци в различни градове на света — каза пред гостите авторката. — Това изкуство не се показва в музеи, а авторите най-често са неизвестни. Аз съм в ролята на обикновен репортер, който се занимава с просветителска работа, на човек, който се чувства задължен да сподели с вас видяното. Затова смятайте, че тази изложба не е моя. Това е тяхна изложба, на онези, които рисуват по нощите, оглеждайки се и криейки се от минувачите, изложба на онези, които създават облика на града като плискат емоциите си по стените му…” На снимките на Екатерина Рождественская са запечатани творбите на улични художници, а самата тя признава, че с помощта на снимките се е опитала да продължи живота на тези най-често недълговечни произведения на майсторите на графити. „Това е нов вид изкуство — фотограффити” — така Рождественская определи жанра на най-новата си изява.

На отриването на изложбата в РКИЦ в София, уви, Екатерина Рождественская не може да присъства. По това време тя е в Милано, където от 11 до 13 ноември се провежда седмият Фестивал на руската мода с участието на 15 дизайнери от Русия, Армения, Грузия, Казахстан, Узбекистан и Украйна. Дизайнът, модата това е нещо като продължение на увлечението на Екатерина по фотографията или по-скоро двете неща се преплитат по удивителен начин с неповторимата марка „Екатерина”. Впрочем тя е дизайнер на бранда Rob-​Art by Katya Rozhdestvenskaya, наречен така в чест на баща й Роберт.

Всичко, белязано с почерка на Рождественская, е ярко, авангардно, невиждано, изненадващо и същевременно толкова простичко, че на човек му иде да се плесне по челото и да каже: „Как не се сетих!”. А тя се сеща, за нея е важен всеки детайл, всеки поглед, всеки фон и пр., и пр. Тя е перфекционист, неуморен търсач на нещо ново и необикновено.

Но тя не витае в облаците, напротив — много земен човек е — жена, майка, съпруга. Екатерина Рождественская има три деца — три момчета — Алексей, Дмитрий (така се казва и съпругът й журналистът Дмитрий Бирюков) и Данила. Разликата между най-големия и най-малкия е 15 години. Най-големият е студент по икономика, средният се занимава с картинг, искал да стане като Шумахер, а най-малкият все още е далеч от избора на път в живота си.

Екатерина Рождественская покорява и София1

През април 2009 г. Екатерина Рождественская е избрана за почетен член на Руската художествена академия. От юни 2012 г. тя е главен редактор на популярния седмичник „7 дней-ТВ-программа”. Същата година президентът на РФ Владимир Путин й връчва орден „Дружба” за заслуги в развитието на културата и изкуството на Русия.

Екатерина Рождественская покорява и София4

Екатерина Рождественская покорява и София3

Екатерина Рождественская покорява и София2