Екатерина Захариева: Към Русия трябва да има прагматична политика

Българската външна политика от години следва една и съща посока – не се делим на фили и фоби, членството в ЕС и в НАТО е водещото, посочи новият външен министър Екатерина Захариева пред Би Ти Ви. Тя посочи, че се чувства подготвена за поста, защото като главен секретар в президентството и като началник на кабинета на Росен Плевнелиев е натрупала опит именно в сферата на външната политика.

Към Русия трябва да водим прагматична политика при спазване на решенията на ЕС. Към Турция в последните години нашата политика търпи развитие на приятелството, смята Захариева, Тя определи като добра стъпка, че посланик Надежда Нейнски е била повикана в София по време на предсрочните парламентарни избори в България, а посланик Гьокче е бил повикан във Външно, което е успокоило напрежението.

Не мисля, че е необходимо да се иска отзоваването на турския посланик в София Гьокче, не мисля, че за българския национален интерес това ще бъде добре, посочи Захариева.

Няма как да отпаднат санкциите за Русия, докато не се вземе такова европейско решение, посочи Захариева. Това не означава, че трябва да бъдат прекъснати отношенията с Русия. Ще работя всички велики лидери да дойдат в България, отговори Захариева на въпрос кого ще покани първо – Путин или Тръмп.

„Дай Боже да дойде Ангела Меркел, дано да спечели изборите пак, както и Юнкер, а също и Путин и Тръмп.“