Едуард Сноудън: Живея нормален живот в Русия

Бившият сътрудник на американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е заявил, че живее нормален живот в Русия. Изказването му бе направено по време на телевизионен мост между Париж и Москва, организиран от правозащитната организация „Амнести интернешънъл“.

Той подчерта, че неговата сигурност в Русия е надеждно осигурена. Едуард Сноудън призова страните по света да гарантират сигурността на разобличителите. Според него е необходимо хората, които подават сигнали на тревога за недопустими действия и престъпления, трябва да бъдат защитени от възможно отмъщение. Малко повече от година, откакто е в Москва Сноудън заяви, че живее нормален живот в Русия. По думите му единствената промяна в живота му е, че вече не е у дома при семейството си.

„Чувствам се доста добре. Живея обикновен живот. Возя се на московското метро, като всички останали. Единствената разлика между живота ми преди и този сега е, че сега, очевидно, не съм у дома. Прекарвам много повече време в работа, в сравнение с по-рано. Работя с изследователски групи и по-специално върху техническата страна на интернет, за това как можем да подобрим сигурността за всички по света“, заяви Сноудън. Бившият сътрудник на Националната служба за сигурност коментира и разссекретения скандален доклад на ЦРУ. Според Сноудън за прилагането на изтезания няма никакво оправдание, като нарече действията на Централното разузнавателно управление като „престъпно поведение“.

По думите му цялостния контрол на службите никога не е помагал за предотвратяване на терористични актове. Сноудън подчерта, че вече няма достъп до класифицирана информация на Вашингтон, тъй като всичко е било предоставено на журналистите. Въпреки, че се чувства добре на руска територия къртицата на ЦРУ заяви, че ще се радва да се върне обратно в Съединените щати.