Едно дете на 6 години е отворило очите си за света…

Всяка среща с героите от приказките е празник за детската душа.  Срещата с Маша и мечокът, с Иванушка глупака от руските народни приказки, както и с добродушните крокодила Гена и Чебурашка пораждат в децата незабравими преживявания. Пеенето на детски  руски песнички, научаването на  думи и на кратки стихчета на руски , обогатява възприятието на децата към богатата славянска душевност.Затова изучаването на руски език в детските градини и родители, и деца приемат като един прозорец към богатата, близка на нас българите, руска култура.

С голям интерес сред нашата общественост се приема проектът за възраждане на изучаване на руски език в детските градини, осъществяван от Национално Движение Русофили, с методическата подкрепа на катедрата  „Руски език“ към СУ СВ.Климент Охридски ,както и с подкрепа на МОН и  Синдиката на учителите. С финансовата помощ  на  Фонд „Русский мир“ беше  издаден учебникът и мултимедийните материали.

Проектът дава старт за професионално  развитие на младите хора, завършили славянска филология.  Вили Теодосиева, студентка  4 курс от   СУ „Св Кл Охридски“ преподавател по руски в ОДЗ 10 „Чебурашка“ ,с усмивки  и игри ,  въвежда   децата във  вълшебният свят на руските  приказки. Всичките  деца от предучилищната група се включиха в  занятията по руски,  които се  2 часа седмично. По-голямата част  от родителите на тези деца търсят начин да продължат да изучават руски език в училищата.

IMG_0004       IMG_0005

IMG_0012

Според  Директорката на ОДЗ 10 „Чебурашка“, г-жа Виолета Дряновска,  все повече родители и деца  разбират ,че усвояването на този език е лесно , защото е близък до българския. Изобщо овладяването на руски език наред с друг западен, гарантира на младия човек да се адаптира по–лесно в новия,  многолик глобален свят, в който   руската култура и наука са на много високи позиции, допълва г-жа Дряновска и си пожелава проектът да продължи и занапред.