Една сбъдната мечта

Една сбъдната мечта е и заглавието на най-вълнуващата глава от моето цветно лято, мечта, осъществена благодарение на малко повече хъс, себеотдаване и изобретателност. Участието ми в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“ на Национално Движение Русофили, град София, организиран със съдействието на “Российский Фонд Мира”, град Москва, беше едно от най-звездните приключения, в които някога съм се впускала. Наградата ми беше понятна още от самото начало, но никога не предполагах, че точно аз, от стотиците участници, ще спечеля. Първоначално не осъзнавах какво точно ми се беше случило, но стъпвайки на летището, срещайки се с останалите победители и ръководителите, аз направих извода за себе си – мечтите стават реалност, стига да си позволиш да повярваш! Казват, че човек е голям, колкото са големи и мечтите му – за себе си мога да кажа още нещо – с това приключение аз станах една идея по-голям човек, по-креативен и идеен, смело мога да заявя – човек с нов мироглед!
В Москва прекарах 5 незабравими, изпълнени с емоции, дни – от 10 август до 14 август, с останалите трима победители в конкурса и ръководителката ни. Когато пристигнахме, към нас се присъедини и екскурзовода – Валери, който беше представител на “Российский Фонд Мира”, и се погрижи да обогатим общата си култура и да си прекараме незабравимо в родната му страна. В Москва, посетихме световно-известните забележителности – Червения площад, на който се намират великият храм “Василий Блаженный”, Национално-историческият музей и Мавзолеят на Ленин; Кремъл; Третяковската галерия; улиците “Нов Арбат” и “Стар Арбат”; бяхме на Театральная площадь и видяхме “Большой театр” и много други. Освен да посетим тези места, имахме късмета да се насладим на река Москва, докато се разхождахме около два часа с малко корабче по нея. Бяхме в огромния зоопарк, където видяхме животни, които досега дори не съм подозирала, че съществуват. Посетихме и най-големия подземен мол, в един от многото магазини срещнахме българин-продавач, който сподели с нас, че вече от 9 години се радва от близо на красивата и магична Москва. Пътувахме и с метрото, което е толкова голямо, автентично и събрало в себе си изкуството на 20ти век, успява да те пренесе в съвсем началото на миналия век. Видях и научих толкова много за Москва, историята на Русия и хората, а едва ли мога да опиша с думи или да обхвана с тях всичко, което остана като впечатление у мен до най-малкия детайл. Със сигурност не мога да Ви опиша и емоцията при всяко вдишване на въздуха, всеки трепет и всеки повей на вятъра. Москва се превърна в един скъп спомен. Благодаря на организаторите, че ме срещнаха с хора, които имах чувството, че познавам цял живот, а да споделя всичко с тях беше невероятно приключение, изпълнено с много смях и топли моменти! Москва винаги ще ми липсва, както и моите „съ-пътешественици“, но винаги едно ще ни свързва – споменът!
Благодарна съм на учителката си по История и цивилизация в ПМГ „Яне Сандански“, град Гоце Делчев – госпожа Таня Трапова, без чиято помощ и подкрепа нямаше да успея, на Национално Движение „Русофили“, за прекрасните ръководители – госпожа Галя Иванова и съпругът ѝ, които бяха наши приятели и съмишленици през тези 5 дни, и на „Российский Фонд Мира“, които ме направиха част от това изживяване, от това незабравимо пътуване и среща с един непонятен, за мен до скоро – свят

Елена Папалюгова

град Гоце Делчев