Един руски автомат, който промени света

Най-използваното оръжие в света е руският „Калашников“. Той участва в почти всички конфликти през последния половин век, пише vesti.bg.

В Афганистан наричат автомата АК-47, „калахан“, което в превод означава приятел. В някой африкански страни дори кръщават децата си на любимото оръжие, с името Калаш.

Автоматът е придобил символично значение, като средство за борба за свобода или против империализма и негово изображение присъства в гербовете на Зимбабве, Мозамбик и Източен Тимор, както и на знамето на ливанската групировка Хизбула.

Създаденият през далечната 1947 г. АК-47 е приет на въоръжение в повече от 100 страни по света.

Руското оръжие е предпочитано заради простата си конструкция, която ограничава повредите и позволява използването и поддръжката му във всички климатични зони. Освен това АК 47 е доста по-евтин от конкурентните автоматични оръжия на пазара.

По точност той не може да се сравнява с американските М-16, освен това е по-тежък, по-бавен по-шумен.

За сметка на това стреля с куршуми с по-голям калибър и с по-малко ускорение, което го превръща в смъртоносно оръжие дори в горист терен или в джунглата.

По време на войната във Виетнам М-16 се поврежда дори от прахта, а по-леките му муниции не могат да пробиват дървесните стволове. Така дори и САЩ са принудени да предимствата на руското оръжие.