„Единна Русия“ победи на изборите за Думата

Четири руски партии влизат в Думата след проведените парламентарни избори в неделя. Без никаква изненада убедително води управляващата партия „Единна Русия“ с 44,5% според първите екзит полове, обявени от руския Първи канал.

„С увереност може да се каже, че партията спечели много добър резултат. Победи”, каза президентът Владимир Путин. Според президента се вижда, че представителите на „Единна Русия“ „реално се стараят за хората”.

Още 3 партии минават 5-процентовата граница и влизат в Думата. Това е партията на Жириновски ЛДПР с 15,3%, комунистическата партия на Генадий Зюганов с 14,9% и „Справедлива Русия“ с 8,1%.

Парламентарните избори в Русия за пръв път се провеждат по смесена система – 225 депутати се избират по партийни списъци и още толкова по едномандатни райони. Очаква се чрез мажоритарната система в Думата да влязат и други партии.

Избирателната активност този път обаче бе по-ниска от 2011 г. Към 18 ч московско време тя бе около 39,37% при над 50% преди 5 години. За първи път избори за долната камара на руския парламент се проведоха в Крим. САЩ предварително обявиха, че вотът там е нелегитимен.