Египет повишил началника на летището в Шарм ал-Шейх, дни след като руският самолет катастрофира

Египет повишил началника на летището в Шарм ал-Шейх, дни след като руският самолет, който излетя от курортния град на Червено море катастрофира, което доведе до гибелта на всички пасажери на борда, съобщава Ройтерс.

Капитан Абдул Вахаб Али ще поеме допълнително задължението на помощник на ръководителя на операциите на национално летищен на Египет, съобщи председателят на оператора Адел Махджуб, цитиран от Ройтерс.

„Абдул Вахаб Али е избран за този пост, заради неговата квалификация и възможности“, каза Махджуб в изявление.

Източници от летището заявиха, че повишението ще влезе в сила на 6 ноември (петък) и не е свързано с катастрофата.

Великобритания заяви в четвъртък (5 ноември), че има голяма вероятност група, свързана с „Ислямската държава“ (ИД), която работи на Синайския полуостров, където падна самолетът, да е замесена в предполагаемата бомбена атака, при която загинаха 224 души на борда на Airbus-321 на авиокомпанията „Когалимавиа“.

Коментарите фокусираха вниманието върху сигурността на летището в Шарм ал-Шейх, курорт популярен сред британските, руските и други европейски туристи.

Министърът на гражданската авиация на Египет заяви в четвъртък (5 ноември), че страната му се придържа към международните стандарти за безопасност и сигурност и няма доказателства, че взрив е свалил самолета.

„Екипът от разследващи, все още няма никакви доказателства или данни потвърждаващи тази хипотеза“, каза Хосам Камал в изявление, цитирано от Ройтерс.

На летището в Шарм ал-Шейх мерките за сигурност бяха затегнати в четвъртък (5 ноември), като силите за сигурност патрулираха из терминалите и не позволяваха на шофьори, туристически агенти или други да чакат пристигащите туристи, казва свидетел, цитиран от агенцията.

Но полети продължават да пристигат на летището в Шарм ал-Шейх днес, допълва очевидецът, като казва, че 23 самолета са планирани да кацнат от Русия, осем от Украйна, три от Италия и два от Саудитска Арабия, в допълнение към 22 местни полета.

Източник: Руски Дневник.