Евросъюзът може да завърши разпределението на 160-те хиляди мигранти към 2101-та година

Със сегашните темпове Евросъюзът може да завърши разпределението на 160-те хиляди мигранти към 2101-та година, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, публикува bgnes.com.

„Не съм доволен от сегашните темпове за разпределение на мигрантите. Към днешна дата от 160 000 мигранти са разпределени едва 130. Ако продължаваме по същия начин, ще приключим с преселението към 1 януари 2101 година“, подчерта той на пресконференция във Валета след края на срещата ЕС-Африка. ЕС съгласува през септември механизъм за прехвърляне сред страните членки на 160 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия. Но понеже далеч не всички държави са готови да приемат мигранти, процесът протича много бавно.

ЕС е изправен пред невиждана мигрантска криза, която няма аналог след Втората световна война. Мнозина анализатори дори я сравняват с Великото преселение на народите. По последни официални данни за последните месеци в ЕС са влезли над 700 000 мигранти, като се очаква техният брой да надхвърли милион може би още в края на тази година. За да се предпазят европейските страни издигат огради по границите си, а Берлин реши да връща мигрантите в първата страна, където те са регистрирани.