Евросанкциите падат до 3 месеца?

Засилването на търговската война е непоносимо както за Евросъюза, така и за Русия, анализира най-голямата датска банка.

Санкциите на Евросъюза и контрамерките на Русия ще бъдат отменени максимум след три месеца, обявиха пред ИТАР-ТАСС експерти от „Данске банк“, най-голямата банка в Дания. „Засилването на търговската война е непоносимо както за Евросъюза, така и за Русия. Затова ЕС ще се откаже от санкциите за период от един до три месеца, а Русия впоследствие ще отмени въведените от нея санкции“, гласи подготвеният от тях доклад за сегашната фаза от развитието на украинската криза.


„Евросъюзът и Русия ще загубят твърде много, ако не успеят да съхранят двустранната търговия с енергоносители“, констатира докладът.


Междувременно вчера в Брюксел се състоя среща на експерти от държавите членки на Европейския съюз заради ембаргото, наложено от Русия в отговор на санкциите на ЕС. Страните представиха оценките си за загубите, които ще понесат от забраната за износ на европейски хранителни продукти на руския пазар. Българското правителство вече обяви, че се очакват преки загуби между 5 и 10 милиона евро, за които ще настоява за компенсации, и че ще търси пазари в трети страни извън Европа.
Европейският съюз ще изгуби 12 милиарда евро заради санкциите, сочат последните прогнози на икономисти.


Чешкият президент Милош Земан пък разкритикува санкциите, наложени от редица западни държави срещу Русия заради Украйна. „Въвеждането на каквито и да е санкции е безсмислена и неефективна мярка, защото тя води до контрамерки. В резултат се развива спирала, която вреди на икономическите отношения и не носи полза никому. Това засилва недоверието между държавите“, изтъкна Милош Земан в интервю за чешката телевизия. Според чешкия президент частните компании не бива да отговарят на антируските санкции. По тази причина селскостопанските производители трябва да получат компенсация от резервния фонд, каза той.


В същото време финландският премиер Александър Стуб обяви, че Финландия няма да въвежда никакви санкции срещу Русия в отговор на забраната й за внос на аграрна продукция от редица страни на ЕС. Той добави, че вече е известил за тази си позиция ръководството на ЕС и германската канцлерка Ангела Меркел. Стуб окачестви двустранните отношения с Русия като дори и взаимоизгодни.


Финландският президент Саули Ниинисто днес ще се срещне в Сочи с колегата си Владимир Путин по искане на финландската страна. Разговорите ще са за двустранни проблеми и търговията.
Руското ембарго предизвика сериозна тревога сред производителите в ЕС. Общо 12 000 тона праскови и нектарини остават във фризерите на земеделските кооперации в Северна Гърция. 13 000 тона плодове все още не са обрани, се казва в доклад на местните земеделски власти в сътрудничество със стопанската камара. Годишното производство на праскови и нектарини в региона Иматия в северната част на Гърция е около 60 хиляди тона.


Христос Янакис, председател на асоциацията на земеделските кооперации в Иматия, заяви, че камиони, натоварени с плодове за Русия, се връщат обратно към Гърция. Той подчертава, че се правят опити товарът от всички 70 камиона, всеки от които превозва по 20 тона, да се продаде на много по-ниски цени в Украйна, Чехия, Полша и Унгария.