Европейците губят контрол над континента си, пише германски вестник

Европейският съюз не може повече да контролира случващите се на европейския континент процеси, тъй като политиката на съюза е под диктата на САЩ-НАТО и правителствата са просто слушатели. Това пише германският вестник Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Според изданието правителството на германския канцлер Ангела Меркел е отслабено от шпионския скандал със САЩ, докато самият Европейски съюз не е повече общност на ценности, а чисто икономическа общност, в която всички страни се опитват да балансират своя егоизъм.

ЕС нарастващо отслабва и става все по-неспособен да контролира случващите се на европейскa земя процеси. Европейският континент е станал игрална площадка за две големи сили – САЩ и Русия – които се опитват да разширят влиянието си в региона, подчертава изданието.

ЕС е безпомощен когато избухнат конфликти на европейска земя. Случващото се в Гърция, Украйна и Македония доказва, че правителствата в ЕС са неспособни да вземат ефективни решения и действат като наблюдатели, допълва изданието.

Например, това е истина за конфликта в Украйна, където САЩ принудиха европейски правителства да наложат икономически санкции на Русия – един от най-важните търговски партньори на много държави в европейското обединение.

Сега ЕС трябва да плати двойно. От една страна европейският бизнес отчита значителни загуби заради санкциите на Русия. От друга страна европейските данъкоплатци отпускат финанси за нови заеми за украинската икономика, подчертава вестникът.

Според вестника Европа е огромен енергиен пазар, където САЩ искат да изнасят своите фракинг технологии, а Русия иска да запази високите нива на износ на газ.

Малко вероятно е двата опонента да имат монопол, но и дори да не го постигнат, САЩ и Русия може да спечелят добри пари, продължава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Скандалното изявление на американския представител Виктория Нюланд по адрес на ЕС (Майната му на ЕС!) изглежда се превръща в реалност. Тази негативна тенденция е логична последица от противоречивото развитие на ЕС, което е в резултат от парадокса самоувереност и вътрешно разединение в рамките на общността, заключава изданието./news.ibox.bg