Европейският съюз не иска да губи руския газ заради Киев

Словакия отказа да осъществява мащабен реверс на газ в Украйна. На 28 април е подписано словашко-украинско споразумение за газов реверс, но то засяга използването за целта само на малкия тръбопровод Vojany.

Капацитетът му е максимум 10 милиарда кубически метра газ годишно, а Украйна консумира ежегодно близо 55 милиарда. Коментира Пьотър Искендеров.
В лицето на действащия министър на енергетиката Юрий Продан, Украйна положи огромни усилия да убеди Словакия и ръководството на Европейския съюз в необходимостта от мащабен реверс на газ от Словакия, въпреки че това би било нарушение на споразуменията на Братислава с „Газпром“.
Словашките представители и пристигналия за решаващите преговори на 24 април еврокомисар по енергетика Гюнтер Етингер неочаквано за украинската страна проявиха твърдост. Министърът на икономиката на Словакия Томаш Малатински заяви, че контрактът на неговата страна с „Газпром“ прави невъзможно използването на магистралната тръба. Етингер го подкрепи, като потвърди, че организирането на реверс следва да отговаря на интересите на редовните доставки на гориво от Русия за Европа през Украйна и Словакия. И затова използването на тръбата Vojany представлява единственото легално и технически осъществимо решение. Но и този вариант, съдейки по получена информация, може да стартира не по-рано от началото на идната година.
Предпазливостта на Брюксел във въпросите за енергийно сътрудничество с Русия е обяснима. От руския газ директно зависят същите европейски стопанства, които съставляват основата на всички проекти на Европейския съюз. Междувременно, Европейският съюз дори в перспектива няма необходимите газови ресурси за доставки в европейски страни, освен от Русия, поясни в интервю за „Гласът на Русия“ ръководителят на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов:
– Единственият реален вариант до края на десетилетието е втората част на находището „Шах Дениз” (Азербайджан). Но и тук има огромни съмнения по повод реализирането на проекта в посочените срокове. Повече газ за Европейския съюз няма – нито от Иран, нито от Ирак, нито от Туркменистан. Катар също не може да даде допълнителен газ. Много мъгляви са перспективите за внос и от САЩ.
Мнозина в Европейския съюз приеха за „чиста монета” неотдавнашното гръмко заявление на президента на САЩ Барак Обама, че страната му можела да изнася за Европа природен газ толкова, колкото й е необходимо. Но още никой не е отменял законите на пазара, а те често коригират гръмките обещания на политиците. Това пък означава, че на европейците ще им се наложи да плащат за американския газ къде по-скъпо, отколкото за руския, иначе, той ще замине за Азия.