Европейският съюз за радио и телевизия е разочарован от решението на Киев срещу участието на Юлия Самойлова

Украинските власти забраниха достъпа в страната в срок от 3 години на руската представителка на конкурса „Евровизия 2017“ Юлия Самойлова.

Документите са били подготвени от Службата за безопасност на Украйна (СБУ)

Претенциите към руската изпълнителка, която се придвижва на инвалидна количка, са за участието й в концерт в Крим през лятото на 2015 г. Според СБУ певицата е нарушила постановление на Министерския съвет на Украйна, според което чужденците се задължават да получат специално разрешение за посещението на полуостров Крим, след като той бе анексиран от Русия.

Кремъл коментира вече, че не вижда нищо провокативно в избирането на Юлия да представи Русия и не свързва тази тема с предишно й изпълнение в Крим.

Междувременно Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) съобщи, че следи отблизо ситуацията след отказа на украинските власти да осигурят достъпа на Самойлова. Официалният представител на ЕСРТ Дейв Гудман се надява, че ще бъде намерено решение, което ще позволи на всички делегации в песенната надпревара да могат да участват в Киев през май.

„Внимателно следим ситуацията и очакваме да чуем от властите в Киев окончателното им становище. Надяваме се, че може да бъде намерено решение на случая, за да могат всички делегации да пристигнат за участие в конкурса“, заяви Гудман.

„Ние трябва да уважаваме законите на страната домакин на конкурса, но при все това сме дълбоко разочаровани от това решение, тъй като считаме, че то противоречи на духа на конкурса и на осигуряването на инклузивна среда, лежащи в основата на неговите принципи“, се казва в изявление на ЕСРТ.