Европа отпуска 3 млрд. евро на Турция за бежанците

Лидерите на Европейския съюз постигнаха съгласие за отпускането на 3 млрд. евро помощ за Турция, за да може страната да се справи с бежанския поток, съобщава „Уолстрийт джърнъл“. В края на срещата на върха в Малта, европейските лидери заявиха, че са готови да отпуснат на Турция тази сума през следващите 2 години, публикува dnesplus.bg.

Председателят на Европйската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че „парите трябва да помогнат на сирийските бежанци в Турция“. Юнкер заяви, че на този етап са предвидени 500 млн. от бюджета на Централна Европа, но и призна, че все още трява да се изясят подробностите по това как ще бъдат събрани останалите 2.5 млрд. евро от бюджетите на останалите страни-членки.

„Страните членки ще трябва за две години да съберат останалите 2.5 млрд. евро. Това е трудно, но трябва да осигурим нужната сума от 3 млрд.“, допълни още Юнкер.

На срещата бе взето решение и за специална среща на върха между лидерите на ЕС и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според председателят на Европейския съвет Доналд Туск на 99% е сигурно, че тази среща ще се проведе в края на ноември.