Европа не иска санкции срещу Русия заради Сирия

Европа не желае да въвежда санкции срещу Русия заради Сирия. Това стана ясно от думите на върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. Според нея до момента никой в Европа не е повдигал въпроса за въвеждането на подобни санкции.

„Нито една държава-членка засега не е правила подобно предложение. Въпросът много активно се обсъжда в медиите, но не и на нашите срещи“, заяви тя преди да влезе на заседанието на вънпните министри на ЕС, което се провежда в Люксембург, предаде „РИА Новости“.

Темата за въвеждане на антируски санкции заради Сирия бе повдигната заради напрежението между Москва и Запада покрай Алепо, където в последните дни се разразиха сериозни боеве. Според западните държави сирийските и руските военни бомбардират там мирни граждани и позиции на умерената опозиция. В съшото време обаче Дамаск и Москва настояват, че водят военни действия единствено срещу терористите. От страна на Русия пък потекоха обвинения срещу САЩ, че не са способни да повлияят на т.нар. умерена опозиция, за да се разграничат нейните отряди от тези на джихадистите.