Еврозоната може да се разпадне до края на 2015 година

Броят на инвеститорите, очакващи разпадане на еврозоната е достигнал най-високото си равнище за последните 2 години

38% от анкетираните финансисти очакват това да се случи в следващите 12 месеца, сочи изследване на Sentix.

Проучването на нагласите на финансистите е проведено веднага след известието за удължаване на финансовата помощ за Гърция. През януари песимистите за съществуването на валутния съюз са били около една четвърт. Индексът за разпад на еврозоната (EBI) достигна своя пик през юли 2012 г.,когато почти три четвърти от инвеститорите очакваха краха ѝ.

Междувременно коментар на испанския министър на икономиката Луис де Гиндос, че страните от еврозоната преговарят по трети спасителен пакет за Гърция на стойност до 50 млрд. евро, предизвика смут в Европа. Новият план би могъл да предостави на Атина между 30 млрд. и 50 млрд. евро, каза Де Гиндос на конференция в северния испански град Памплона. Информацията обаче бързо бе опровергана от говорителка на председателя на Еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум.Спасителен план като посоченият от Де Гиндос „не е въпрос, който се обсъжда“, каза говорителката Симон Боател.

Източник от гръцкото министерство на финансите, пожелал анонимност, също отрече да се водят подобни преговори, а по-рано възможността Атина да поиска трети спасителен пакет бе изключена от премиера Алексис Ципрас.Вчера гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че ще представи предложения за шест реформимна срещата на Еврогрупата в понеделник, съобщава електронното издание на гръцкия в. „Катимерини“.

Той увери, че Гърция няма да има проблеми да погаси заем в размер на 1,5 млрд. евро към МВФ. Той изключи също възможността за излизане на Гърция от еврозоната, заявявайки, че най-добрият вариант за страната е преструктуриране на дълга в рамките на еврозоната. „Излизане от еврозоната би било най-лошото нещо, което може да ни се случи“, заяви финансовият министър./alterinformation