Евродепутат: Ако дразниш руската мечка, тя ще реагира подобаващо

Лидерът на британската Партия на независимостта, член на Европарламента, Найджъл Фарадж заяви в интервю за литовската версия на издание Delfi, че по време на кризата в Украйна европейските политици съзнателно провокират Русия.

„Винаги съм смятал, че не трябва съзнателно да провокираме Русия: ако дразниш руската мечка, то в края на краищата тя ще реагира подобаващо. Мисля, че отчасти ние точно това правехме в Украйна и не беше много разумно“- заяви политикът, отговаряйки на въпрос за отношенията между Руската Федерация и Европа.

По думите на Фарадж, провокациите от страна на Запада се изразяваха и чрез протестите на площада в Киев със знамената на Евросъюза – политикът отрича демонстрациите да са били организирани от Европа, но признава, че европейските страни са имали свои интереси в Украйна.

„В крайна сметка ние имаме хора, като Дейвид Камърън, който сто пъти повтори на Украйна: „Вие трябва да се присъедините към ЕС, да станете членки на НАТО – поясни Фарадж. – Аз мисля, че Украйна може и сама да реши какво да прави, но от геополитическа гледна точка не е никак разумно да казваш на Украйна, че може да се присъедини към политически и военни алианси.“

Също така политикът отбеляза, че сега не е готов да изказва каквито и да било предположения за развитието на отношенията между Русия и Европа, като подчерта, че голямо влияние върху тези отношения оказва икономическата ситуация. Освен това Фарадж изрази благодарността си към руския президент за разрешаването на сирийската криза.

„Ние наистина бяхме на крачка от това да финансираме бунтовниците в Сирия – същите тези хора, които сега воюват за Ислямската държава на Ирак и Левант (ИДИЛ). И само Владимир Путин каза: „Хей! Погледнете какво правите.“ Така че за това съм му благодарен“ – отбеляза политикът.