Евродепутати ще присъстват на голям икономически форум в Крим за първи път след присъединяването му към РФ

Делегация от евродепутати за първи път след присъединяването на Крим към Русия ще приеме участие в мащабно икономическо мероприятие на полуострова – Ялтинския международен икономически форум (ЯМИФ). Преди това представители на Европейския парламент са посещавали Република Крим само с опознавателна цел, пише в. „Известия“, цитиран от RT.

„В момента се подготвя посещение на делегация на Европарламента на Ялтинския международен икономически форум, който ще се проведе на 14-16 април в Крим. По време на визитата се планира да бъдат обсъдени перспективите на икономическите отношения във формата Русия – ЕС, както и инвестиционното сътрудничество и съвместния бизнес“, разказа пред изданието съпредседателят на организационния комитет на ЯМИФ, вицепрезидентът на „Делова Русия“ Андрей Назаров.

Както отбеляза той, Ялтинският форум е идеална площадка за съгласуване на позициите на Русия и ЕС по редица ключови въпроси, включително и по проблема за възобновяването на икономическото сътрудничество.

Евродепутатите ще участват в пленарно заседание на тема „Икономика на растежа в условията на нови предизвикателства“, на което ще присъстват първият вицепремиер на РФ Игор Шувалов и лидерът на Република Крим Сергей Аксьонов.

„Нашите гости от Европа ще имат възможността на видят и почувстват добродушието и дружелюбността на кримчани“, добави Назаров.

Високопоставен източник в Европарламента потвърди пред „Известия“ подготовката за подобно посещение. По думите му делегацията от различни страни смята да заяви пред форума, че мнозина в ЕС не подкрепят санкционната политика по отношение на Русия.

„Икономическите отношения между РФ и ЕС са необходими и на двете страни. От санкциите страдат най-вече хората, затова трябва да разрушим тази блокада и да се откажем от издигането на политически прегради по пътя на икономическото сътрудничество“, заяви източникът.

На ЯМИФ тази година се очаква да присъстват представители на бизнеса от 25 страни, сред които Япония, България, Гърция, Италия и Малайзия.

Признаването на Крим

Напоследък все повече световни държави активно установяват сътрудничество с Крим, пише още RT. Тази година по време на визитата на руската делегация с участието на руския посланик във Франция Алексей Орлов бе подписан меморандум за дружба и сътрудничество между Ница и Ялта, които са градове-побратими още от 1960 г. Ответното посещение на французите трябва да се състои през втората половина на май.

Тук трябва да отбележим, че политиците охотно посещават Крим – той вече прие две делегации от френски депутати и сенатори. Да посети полуострова планира и делегация от италианската област Лигурия.

Визита в Крим извършиха също и ръководителят на комитета по образованието, културата и спорта в израелския парламент Яаков Марги, както и бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който бе посрещнат на полуострова лично от руския президент Владимир Путин.