Евродепутати призоваха за въвеждане на санкции срещу Путин заради делото Савченко

Депутати от Европарламента призоваха ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини да въведе персонални санкции срещу руския президент Владимир Путин и още 28 лица във връзка с делото на Надежда Савченко, предаде РИА Новости.

Писмото, подписано от 57 депутати, изброява тези, които според тях са „отговорни за политическото решение за отвличането и транспортирането на Савченко на територията на Русия, незаконното й задържане и повдигане на измислени обвинения“. Според политиците трябва да бъдат наложени санкции и срещу тези, които са отговорни за „легитимирането на действията на Русия в очите на световната общност“.

Освен Путин, в списъка попадат и ръководителят на ФСБ на Русия Александър Бортников, председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков, ръководителят на Следствената комисия Александър Бастиркин, лидерът на ЛНР Игор Плотницки, както и редица следователи и съдии.

Обръщението си публикува Twitter полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски.

Политиците считат, че санкциите трябва да включват забрана за издаване на европейски визи, замразяване на активите и конфискуване на имуществото на територията на ЕС.