Държавният преврат в Украйна – резултат от 20-годишна подготовка на американските спецслужби

Държавният преврат в Украйна е подготвян от американските спецслужби в продължение на 20 години, съобщи бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНБ) Скот Рикард, предаде РИА Новости. Доказателствата на Рикард  показват, че въплъщението в сценария на идеолога Бжезински е започнало почти едновременно с обещанието  на Вашингтон към Москва, че НАТО няма да се разширява на Изток.

„Разбира се, ЦРУ работи в Украйна десетки години, особено активно от началото на 90-те години. Там е пълно с нетърговски, неправителствени, в кавички, организации, защото те просто се финансират от правителството на САЩ. В Държавния департамент заявиха, че са вложили в украинската демокрация 5 милиарда долара? Уверявам ви, сумата е много по-голяма” – споделя Рикард.

През 2010 година па пътя на разширяването на НАТО застана Виктор Янукович, след като предложи, а Върховната рада го подкрепи, закон за извън-блоковия статус на Украйна. След  4 години пътят бе разчистен, Янукович бе премахнат, но изглежда се препънаха в Крим. „Американското разузнаване бе хванато неподготвено, те не бяха предвидили, че Путин ще направи такъв стратегически ход. Те са свикнали на по-бавни реакции”, – допълни Рикард.

Според него,  голяма изненада се е оказал референдумът в Крим, проведен при спазване на всички демократични процедури, и резултатът от него – болшинство, което е ЗА присъединяването към Русия. Неслучайно за нетърговските организации, зад които стоеше САЩ, бе значително по-трудно да работят на полуострова, отколкото в Киев.