Държавната дума на Русия ще открие официални акаунти в 6 социални мрежи

В най-близко време Държавната дума на Русия ще открие официални акаунти в 6 социални мрежи – ВКонтакте, Инстаграм, Телеграм, Фейсбук, Туитър и Одноклассники, пише „Ведомости“.

За парламентарните страници ще бъде разработен оригинален стил и модерен дизайн, а професионални журналисти ще ги пълнят с разбираем контент – новини, снимки на деня, интересни фати за Думата и депутатите, преки предавания, коментари на законопроекти.

Предвижда се информацията да бъде разпространявана по различни начини – в Инстаграм ще се представят лицата от Думата, във Фейсбук – експертни мнения и оценки, а ВКонтакте ще е място за обяснения по законите, дава пример служител от апарата на парламента.

Политологът Михаил Виноградов съзира в действията на руското парламентарно ръководство два мотива. Първият е желание да засили контрола, тъй като социалните мрежи са станали прекалено публична сцена. Вторият – да рационализира своите действия в социалните мрежи в опит да поправи обичайното положение, когато на своите страници депутатите само описват срещите си в трето лице и поздравяват било читателите по случай празниците, било колеги депутати за рождените им дни.

Друг политолог, Валерий Соловьов изтъква, че депутатите грешат, пренебрегвайки „интернет телевизора ЮТюб, където може да открият канал на Държавната дума“.