Държавата и църквата си стиснаха ръцете за “Св. Александър Невски“

След 25-годишни спорове за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски“ държавата и църквата си стиснаха ръцете. До дни патриаршеската катедрала ще бъде вписана като публична държавна собственост. Областният управител на София Росен Малинов вече е задвижил процедурата по издаване на документа, след като преди седмица е получил писмо от Министерството на културата. В момента Агенцията по вписванията проверява правните основания за вписването на храма като държавна собственост.

Очаква се на следващото заседание на кабинета на 1 октомври министрите да прехвърлят катедралата на Светия синод. Така Георги Близнашки ще остане в историята като премиера, решил този казус.

До тази развръзка се стигна, след като митрополитите се съгласиха на условията, които премиерът им постави за криптата към храма. Там от години е изложена най-голямата колекция от православни икони у нас. Помещението също ще стане църковно, но за него ще бъде сключен 25-годишен договор с Министерството на културата. Така Националната художествена галерия ще продължи да го ползва. От висшия клир поискали там да не бъдат организирани събития с алкохол.

„Решихме, че можем да се съгласим на тези условия, защото искаме нотариален акт“, коментира за „Преса“ Ловчанският митрополит Гавриил.