Древният град Болгар може да влезе в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО

Още един руски обект може да влезе в списъка на ЮНЕСКО. В него могат да включат древния град Болгар, а по-точно Болгарский историко-археологически комплекс.

В Доха (Катар) започва работа 38-та сесия на Комитета за световното наследство на Организацията на Обединените Нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Той ще реши кои от 40 природни, културни и смесени обекти, номинирани тази година от различни страни са достойни да бъдат смятани за достояние на цялото човечество. Русия е представена с една заявка.

В неголемия град Болгар, разположен на брега на Волга, се намират най-северните древни паметници на исляма. Именно оттук тази религия е започнала да се разпространява по Поволжието и Урал. Отначало градът е бил център на Волжко-Камска Булгария. В хода на монголо-татарското нашествие той е бил разрушен, а след това възстановен като първа столица на Златната Орда. От XVI век руините на Болгар са станали мюсюлманска светиня.

В Болгар са се съхранили съоръжения от XIII-XIV век, сред които се отделят многоколонната Джамия, Малкото минаре, най-добре запазеният паметник на булгарската архитектура – Черната палата, „Ханската“ гробница и Източният мавзолей.

Властите на Татарстан, смятат, че той заслужава веднага да влезе в Списъка на световното наследство по няколко критерия…

Включването в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО е не само престижно, но и дава гаранция за защита и опазване. Също така налага големи задължения на „домакините“ на обекта за неговото поддържане в  първоначалния му вид.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Drevnij-gorod-Bolgar-mozhet-vojti-v-spisok-Vsemirnogo-naslediya-YuNESKO-16592