Доставките на руски газ за Украйна могат да бъдат спрени през следващите дни

Доставките на руски газ за Украйна могат да бъдат спрени през следващите дни, защото украинската страна не е извършила предплата. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че до момента Киев не извършил необходимото предплащане. Последният транш за „синьото гориво“ е получен на 5 ноември. Милер отбеляза, че Украйна взима малки количества газ в момента, но дори и при тези обеми страната ще може да си позволи да прави това в рамките само на няколко дни. „Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане“, каза Новак пред радио „Вести ФМ“.

В периода от октомври 2015 до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември. Документът предвижда „Нафтогаз“ задължително да купи от „Газпром“ синьо гориво на стойност 500 милиона долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК. Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром“, според последните данни, 542 милиона долара предплата.

Източник: БГНЕС.