Доставките на газ за Украйна ще започнат след погасяването на дълга

«Газпром» ще започне доставки на газ за Украйна след погасяването на дълга за април-юни тази година и за 2013 година от „Нафтогаз”. Дългът от 2013 година възлиза на около 1,45 млрд. долара, предаде «Гласът на Русия».

Това заяви ръководителят на руския „Газпром” по време на преговорите с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Москва. При това внасянето на предплащане за газа също трябва да бъде основно условия за възобновяване на доставките.

От своя страна, министърът на енергетиката на Русия Александър Новак отбеляза, че Русия както и преди е готова да изчисли дълга на Украйна за април-юни тази година, като се вземе предвид предоставяното намаление, при условие, че тя ще плати дълга, посочен от Милер.

На пресконференция в Москва еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер заяви, че Русия и ЕС са постигнали прогрес по време на преговорите по газа, но за сега още няма окончателни резултати.

Според него, графикът за плащане на дълговете на Украйна за по-рано извършени от Русия доставки на газ ще бъде съгласуван в близко време.

„Дълговете на „Нафтогаз на Украйна” пред „Газпром” са безспорни и сега възлизат на 5,3 млрд. долара”, подчерта той.

Според Йотингер, съдът на Стокхолм ще вземе решение относно взаимните искове на „Газпром” и „Нафтогаз” през лятото или есента на 2015 година. Той смята, че газовите отношения не трябва да се използват за ескалация на конфликта в Украйна.