Допълнителeн спектакъл на Имперски руски  балет в София  

Поради големия интерес към гостуването на Имперския руски балет, музикално-продуцентска компания „Жокер медиа” и фондация „Евразия 2014” предлагат на почитателите на класическото изкуство и трета среща с брилянтните артисти от балета, основан преди 20 години от Мая Плисецкая.

На 12 февруари, зала 1, НДК ще бъде представен класическия балетен спектакъл „Дон Кихот” по музика Минкус, постановска Мариус Петипа, хореография Александър Горский, в редакцията на Гедиминас Таранда. Начало 19.00.

big_13147751599961

За балета ”Лебедово езеро” на 10 февруари и „Болеро” и „Кармина Бурана” на 11 февруари има ограничен брой  билети на касите на НДК и в Ивентим БГ.

Трупата на Имперски Руски Балет е създадена през 1994 г. по инициатива на Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на „Болшой театр“ Гедиминас Таранда. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на театрите „Болшой“ и на „Мариинский“, където се ражда и израства славата на руския балет. Името е знак на признателност към слезлите и напускащите сцената балетни „императори“, творците, донесли славата на руския балет.

От самото начало с артистите работят педагози-репетитори от екстра-класа. Днес това е н.а.на Русия, лауреат на Държавна премия Галина Шаляпина, която със своя опит и талант помага на младите артисти да стигнат до височините на балетното изкуство. Художественият ръководител на колектива  е Гедиминас Таранда – не само артист с огромен темперамент и невероятно сценично обаяние, но и педагог по призвание. С балета си сътрудничат най-големите звезди – Мая Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижка опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинския театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко (Болшой театър), Владимир Малахов и Джулия Кент (Американския балетен театър), Тамие Кусакари (Япония) и много други.

Това е единственият частен балет, който въпреки всички трудности по време на „перестройка” не само  оцеля, но стана и прочут и в целия свят.

От двадесет години животът на колектива е изпълнен с много труд, творчески търсения, постижения и заслужени победи. Имперският Руски Балет намери горещ прием в Япония, Испания, Австрия, Финландия, Португалия, Бразилия, Уругвай, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Люксембург, Литва, Канада, Израел, Китай, Гърция, Словения, Хърватия, САЩ, Ливан, Кипр, Дубай, Малта, Нова Зеландия, Тунис, Турция, Украйна, Казахстан…

Премиери на класическите спектакли от последните години, поставени от Имперския Руски Балет, са в „Златния фонд“ на световното балетно изкуство – «Ромео и Жулиета» на Сергей Прокофиев, «Лебедово езеро», «Лешникотрошачката», «Спящата Красавица» на П.И.Чайковский, «Кармен» на Бизе-Шчедрин, «Валпургиева нощ» на Шарл Гуно, «Болеро» на Морис Равел, Половецки танци от опера «Княз Игор» на Александър Бородин, «Шехеразада» на Николай Римски-Корсаков, кантата на Карл Орф «Кармина Бурана» и други.

Имперски Руски балет олицетворява единството и целостта на руската балетна школа, традиците и приемствеността,  които се предоват от поколение на поколение. Те не се влияят нито от времето, нито от пространството и се възприемат като истинска творческа Империя.

ВАЖНО: Всеки закупул билет за  балетите ”Лебедово езеро” на 10 февруари и „Болеро” и „Кармина Бурана” на 11 февруари, получава отстъпка от 10 лв. при закупуване на „ Дон Кихот“ с дата 12 февруари.